Jste závislí na tom, co vám partner dává?

Je těžké si přiznat, že jsme na něčem závislí. Obzvláště, když to dostáváme od svého partnera. Třeba sex, peníze, ocenění, nebo přijetí. Když ve vztahu druhého potřebujeme, zatěžujeme tím vztah. Horší je, že tím ničíme svůj vztah k sobě. Stejně jako když jsme večer hladoví před otevřenou ledničkou. Nebude nám z toho v noci dobře a budeme si to vyčítat. Jak z toho ven? Proč je lepší závislost neléčit, ale dospět?

Když jsme na něčem závislí, tak nad tím nemáme moc. Jsme závislí na emocích, které nám to přináší. Často se to děje proto, že jsme někde v minulosti přijali přesvědčení, které nám brání získávat uspokojení vlastní aktivitou. Nebo je pro nás přijímání zvenku jednodušší a vlastní změna stojí energii a bolí.

Prostě není zadarmo. Často jsou to dvě strany téže mince – zranění a emoční nedospělost. Je to, jako když vám na pískovišti Pepíček rozdupal bábovičky. Vy vzdáte snahu něco vytvářet a o třicet let později jste závislí na penězích svého partnera, protože neumíte vyrábět bábovičky vlastní. Co můžeme udělat pro sebe, abychom z toho vyrostli?

Přijetí reality

Když nepřijmeme, že každý večer od partnera očekáváme sex a máme to tak, nemůžeme vidět reálně ani situaci, ani cestu z ní. Přijetí není jen slovo. Je to proces na mnoha úrovních. To, že jsme stejní jako rodiče, můžeme na mnoha úrovních přijímat celý život. Přesto je přijetí zásadní, protože odstraňuje náš odpor.

Odpor vidět skutečnost a také odpor s tím něco dělat. Přijetím může řeka vašeho bytí začít volně plynout. Jenže ve většině případů neplyne. Je to jako když postavíte hráz na potoce, a ten si najde jiné koryto nebo přetéká hráz. Nestačí to jen přijmout, aby proud začal volně plynout. Musíte rozebrat několik důležitých kamenů a tlak vody dokončí zbytek. Ty kameny jsou staré zvyky.

4.6/5
Kurz: Jak zvládat konflikty s nadhledem

Staňte se mistry vztahové komunikace

Změnit nezměnitelné

Pokud přijmete skutečnost, že jste závislí na něčem, co vám partner dává, je to první krok. Hlavou a srdcem to začíná. Pokračuje to v hmotném světě. Je těžké a někdy i zbytečné bojovat proti starým zvykům. Jednodušší je začít vytvářet návyky nové. Naše sebevědomí nestoupne, když si to budeme tvrdit. Stoupne, když si stanovíme cíle a ty dosáhneme.

Skvělý způsob, jak tomu pomoci, je na nějaký čas ze svého života odstranit nebo utlumit aktivitu, na které jsme závislí. Třeba začít výzvu – na 21 dní být s partnerem bez sexu. Pak vzniká prostor pro to, aby u vás mohly vzniknout nové zvyky a hlubší uvědomění. Také máte příležitost trénovat komunikaci. Třeba když budete partnerovi vysvětlovat, že tou změnou nechcete bořit, ale tvořit… nebo že netvoříte s někým třetím.

Nové zvyky – nový život

Něco vytvořit chce čas, dovednosti a energii. Něco bořit je většinou rychlé a snadné. Tohle ví každý. Když ale měníme závislé chování za dospělé, musíme měnit „celý svůj život“. Jen tak může být změna trvalá. Měníme svou identitu. Nacházíme znovu své místo ve vztahu, někdy mimo stávající vztah.

Pokud se k tomu rozhodnete i vy, rádi Vás v tom podpoříme. Napište nám zprávu a domluvte se s námi na půlhodinové konzultaci. Máte příležitost ji získat nezávazně a zdarma. Možná to bude Váš první krok na cestě ke změně. Také budeme rádi, když náš článek budete sdílet, nebo nám napíšete komentář, jak to máte vy ?

Vítek.