Recept na lásku: 5 kroků, které změní váš život

Recept na lásku nejspíš někdy v životě hledal každý z nás. Jenže může něco takového existovat? Může. Jen to není tak jednoznačné, jak se může zdát. Recept na lásku není jako recept na dýňovou polévku. Povařit, rozmixovat, ozdobit něčím zeleným. Kdepak.

Přesto naše zkušenosti se stovkami klientů ukazují, že existují principy, které vám pomůžou lásku tvořit, vnímat a prožívat silněji. V tomto článku najdete pět kroků, které vedou ke kvalitě života, kterou si jen málokdo dovolí. Troufnete si i vy? Chci vás ale varovat. Při praktickém zavedení těchto kroků do každodenního bytí se váš život změní. Není to tedy jen recept na lásku. Je to recept na život, co má šťávu.

Přestaňte hledat lásku zvenčí

Pokaždé, když slyším od některé z klientek, že narazit na pořádného chlapa je problém, je mi smutno. Podobně jako u klientky Petry, která vytrvale opakovala, že všichni chlapi jsou nevěrní. Zažila si s bývalým partnerem peklo a od té doby se potácela mezi vztahy jako ode zdi ke zdi. Nakonec ji každý partner zradil.

Jenže v rovnici milostných vztahů nemůžeme počítat jenom s jednou stranou rovnice. Jinak se vždy šeredně přepočítáme. Pravdou je, že každou situaci, s každým partnerem, spoluvytváříme my sami. Stejně tak tomu bylo u Petry. Plná zranění s bývalého vztahu se nedokázala otevřít. Žárlila, nedůvěřovala už dopředu. Čekala lásku zvenčí, ale chyběl jí ten nejdůležitější krok receptu na lásku. Dát ji sama sobě.

Fascinuje mě, jak moc se život změní, když přestaneme hledat lásku někde venku. Slunce svítí stále stejně, lidé chodí do práce a z práce. Zdánlivě je zcela normální den. Ale přesto už nikdy věci nebudou jako dřív. U Petry se stala zásadní věc. V rámci spolupráce našla sebedůvěru v sebe samotnou. Dokázala rozpoznat, komu svoji pozornost dát a komu ne. Svého partnera snů potkala o rok později. I do té doby ale byla šťastná. Šťastná sama se sebou. Žádný recept na lásku vám nedoručí partnera hned. Ale pokud jste šťastní sami se sebou, je to jen otázka času.

Smysluplný život namísto životního stylu

Možná si teď říkáte, jak souvisí recept na lásku se životním stylem. Bohužel, až příliš často se setkáváme s tím, že si k sobě prostě vybereme špatného životního partnera. Strávíme s ním řadu let, která nejsou špatná, ale ani výhra v loterii. Proč? Osobně jsem přesvědčený, že s tím souvisí to, jak moc jsme v souladu sami se sebou.

A tady přichází řada na životní styl. Je tak snadné vydat se pronásledovat životní styl, který není náš. Naplňovat sny, které mají naši rodiče. Dřít se do úmoru v dobře placené zlaté kleci jenom proto, abychom měli hezký dům a rodinu jako z reklamy na dovolenou. Je tak snadné pod vším tím nánosem pohřbít svoje hodnoty, touhy a sny. Je snadné pod tlakem „správného“ životního stylu pohřbít sebe.

Jenže pokud nežijeme život v souladu s vlastními hodnotami, jen těžko můžeme mít vedle sebe partnera, který nás bude opravdu milovat. Dokud si nedovolíme žít svůj život, jakkoliv podivný a odlišný se může zdát zbytku společnosti, budeme k sobě navždy přitahovat partnery, kteří hezky doplní náš životní styl, ale ne nás. Ne náš život. Do doby, než si dovolíme být sami sebou, žádný recept na lásku nepomůže.

Čtěte také: Svaž mě a vem si mě celou

Zvídavost namísto checklistu

Přemýšlím, kde se v nás, lidech, bere ta neukojitelná touha dělat věci podle návodu. Jako bychom na první pokus hledali dokonalost. Jako bychom čekali, že ze země vytáhneme vybroušený diamant, který nás oslní a uchvátí svou krásou. Jenže diamanty jsou docela nepěkné šutry ukryté v blátě. Jen pokud jste zvídaví, můžete objevit jejich pravou krásu.

Podobný princip vnímám i při výběru partnerů. Svého času jsem si dělal výzkum na Tinderu a docela mě to vyděsilo. Jako by většina žen měla checklist toho, jak má správný partner vypadat. Barva očí – odškrtnuto. Nekuřák – odškrtnuto. Bezdětný – check. Muži v tomto směru nejsou žádná výjimka. Až na to, že tohle nefunguje.

Pokud hledáte partnera, který perfektně zapadne do vašich očekávání, možná ho někdy najdete. Ale nejsem si vůbec jistý, jestli je to láska. Mnohem spíš to připomíná výběr vysavače z katalogu. Chybí tomu zvídavost. Chybí tomu odvaha nevědět, jestli ten partner je ten správný. Chybí tomu chuť objevovat, v čem je dotyčný zajímavý. A v neposlední řadě – chybí tomu možnost zamilovat si věci, které nejsou na vašem checklistu. Protože láska přijímá ostatní tak, jak jsou.

Říkejte jasně, co chcete

Tento bod se může zdát v rozporu s předchozím. Jenže vůbec není. Zavedení tohoto principu do praxe vám umožní žít úroveň života, na kterou jste si možná doposud nedovolili ani pomyslet. Až příliš často si pleteme lásku s tolerancí. Věříme tomu, že láska se pozná podle toho, že se s druhým snadno shodneme. A co hůř – že láska znamená, že partnera uděláme šťastným.

Blbost. Sorry jako. Každý je zodpovědný za svoje štěstí. Váš partner je zodpovědný za to svoje a vy zase za to své. Pokud se naučíte starat v první řadě o svoje štěstí, pochopíte mocný princip toho, když říkáte, co chcete. Právě to se totiž řadě lidí nedaří. Ačkoliv cítí, že by něco chtěli, neřeknou to. Většinou z obavy, aby neublížili tomu druhému. Naivně tuto obavu nazýváme láskou. Věříme, že když se přizpůsobíme, potlačíme svoje potřeby, obětujeme se, dáváme tím najevo lásku. Nic není vzdálenější pravdě.

Naučit se vnímat svoje potřeby a jasně je komunikovat, je snad nejúčinnější recept na lásku, který znám. Ano, nemusí to být vždy příjemné. Ale právě proto je to tak účinné. Právě proto s tímto tématem velmi často pomáháme našim klientům. Klidně si řekněte o konzultaci. Pokud cítíte, že vy a váš život za to stojíte.

Čtěte také: Proč je osudová láska často jen nezdravá manipulace

Přestaňte věřit na recepty

Může to vypadat, že tímto bodem se střelím do vlastní nohy a shodím celý článek, který sliboval recept na lásku. Jenže si to nemyslím. Pokud jste dočetli až sem, asi jste pochopili, že každý recept na lásku je dost individuální. Aby pro vás fungoval a váš život vám chutnal skvěle, potřebujete si ho upravit na míru.

Jako kouči a terapeuti pomáháme právě s tímto. Rozpoznat, co je vaše a co ne. Najít skvělý vztah k sobě a na něm postavit všechny ostatní vztahy. Mohl bych vám napsat, že když uděláte x a y, povede to ke skvělému vztahu a lásce. Jenže by to byla lež. Věřím, že když si dovolíte opustit návody a začnete vytvářet vlastní (s průvodcem nebo bez), začnou věci dávat mnohem hlubší smysl.

Pravděpodobně zjistíte, že většina z toho, co vám říkají přátelé, rodiče anebo Jarda Dušek, pro vás vůbec nemusí platit. Že můžete žít život podle vlastních pravidel. A ano, to je ten nejlepší recept na lásku, který může existovat. Protože tehdy najdete partnera, který to má podobně. Který vás skvěle doplní. Parnera, kterému to dokážete stejnou měrou vrátit.

Budu moc rád za komentáře a sdílení.
Mějte se skvěle,

Honza